baaelunsiber

Saturday, August 11, 2012

SEDAPNYA KFC..

RAHSIA TEPUNG KFC PT2: DIY BAGI YANG SERIUS INGIN MENGKLON AYAM GORENG KFC

Jadi komer nak tahu aper sebenornya ader dalam tepung KFC? Okay. Oleh kerana komer nak tahu jugak, Yong akan cerita di sini. Tapi Yong bagi amaran. Oleh kerana KFC ini resepi Mat Salleh, maka ada bahan-bahannya datang dari budaya makanan Mat Salleh juga.
Lapan rules asas yang perlu diketahui untuk mendapat ayam goreng klon KFC ialah:
  • Rule 1: Persediaan
  • Rule 2: Ayam
  • Rule 3: Tepung
  • Rule 4. Perapan ayam
  • Rule 5. Rempah
  • Rule 6. Minyak
  • Rule 7. Kuali 
  • Rule 8. Suhu dan masa
Cabaran DIY ini untuk menggoreng 6 ketul daging ayam.

  • Rule 1: PERSEDIAAN
Komer mesti ada dapur, plug eletrik, peti sejuk dan alatan masakan seperti sudu, cawan penyukat, pemukul telur, sudu, mangkok, lesung dan lain-lain. 

Amaran 1: Jangan tercari-cari alat bila diperlukan. Misalnya, anak lesung takde masa nak menumbuk rempah. Ini kerana masa itu sebahagian daripada proses mengklon ayam goreng KFC ini. 

  • Rule 2: AYAM
KFC mempunyai ladang ternak ayam mereka sendiri. Ada satu di Johor. Ayam diternak mengikut piawaian KFC. Jadi ia tentu tidak sama dengan ayam yang komer beli di pasar atau pasaraya! Maknanya, komer kena cari ayam yang sama atau lebih baik. Takkan kita nak curi dari ladang KFC, kan. Jadi kita kena cari ayam yang lebih baik, iaitu ayam organik. Semak link di sini untuk mendapatkan alamat penjual ayam organik. Beli seekor yang sederhana besarnya dan potong kepada 6 ketul. 
Amaran 2: Setiap ketul mesti sama berat. Kalau ada kecil dan ada yang besar, nanti ada yang dah masak, ada yang masih mentah.

  • Rule 3: TEPUNG
Dalam N3 lepas, Yong kata tiada tepung tulin di Malaysia. Tepung berasal dari adunan bijirin gandum Amerika, Australia, Canada dan India. Samalah dengan tepung KFC! 
Pakcik Saunders guna tepung gandum Amerika dan campuran tepung ubi dan jagung dan sedikit baking soda sebelum zaman biotechnology! 
Jika ingin membuat sendiri, komer perlu tepung gandum dan tepung jagung dalam komposisi 3 bahagian tepung gandum dan 1 bahagian tepung jagung. Maknanya, dalam 1 cawan komer kena ada 3/4 cawan tepung gandum dan 1/4 cawan tepung jagung. 
Untuk resepi ini komer perlu 1 1/2 cawan tepung. Kiralah banyak mana nak letak tepung gandum dan tepung jagungnya. Gaul dengan 1 camca kecil baking soda.
Untuk jimat masa, beli tepung siap di pasar raya. Tepung ini dinamakan "all purpose flour", "self-raising flour" atau "tepung naik sendiri." 
Amaran 3: Tepung ini sudah tidak original lagi kerana telah ditambah bahan pengawet dan macam-macam lagi seperti vitamin. Entah betul entah tidak Yong tak tahu.

  • Rule 4: PERAPAN AYAM
2 biji telur ayam
1/2 cawan buttermilk
Sedikit garam.

Buttermilk tak pernah nampak di Malaysia. Siapa pernah beli tolong bagi tahu kat mana? Jadi kita buat sendiri buttermilk dengan mencampurkan 1 cawan susu dan 1 sudu besar cuka putih atau lemon. Biarkan 5 minit sebelum digunakan. Kita boleh juga guna dadih untuk mengganti buttermilk. Boleh juga cuba dengan menggunakan pati santan pekat, atau santan dalam paket. Ini akan menjadikan ayam komer unik rasanya. Orang putih kafir campur lard (lemak babi) dalam perapan ayam. Kita boleh guna mentega. Taknak guna pun takpe. Kurang kolesterol.
Pukul telur dengan buttermilk dan mentaga (jika suka) hingga sebati. Masukkan ayam dan perap selama 24 jam dalam peti sejuk. 
Amaran 4: Jangan tingglkan perapan ayam ditempat terbuka kerana ayam akan diserapi bakteria.

  • Rule 5: REMPAH
KFC menggunakan 11 jenis bahan. Yong tampal bahan ini di sini yang dibocorkan oleh Guardian, UK:

SUMBER
Bahan-bahan boleh dibeli dipasar raya. Jika belum jadi serbuk, komer kena tumbuk dulu dengan lesung. Jangan cuba ganti daun basil dengan daun selasih, kerana ia sub-spesis yang berbeza.
Rahsianya yang menjadikan anak komer giler KFC ialah bahan MSG (Monosodium Glutamate)! Bahan ini boleh diganti dengan sedikit tepung ubi keledek campur gula atau serbuk ikan bilis. Tumbuk sendiri ikan bilis tu. Sebabnya jika komer beli yang dah serbuk, ia mungkin dicampur dengan MSG jugak! Jika menggunakan ikan bilis, kurangkan komposisi garam kerana ikan bilis itu masin. Gaul semua rempah sehingga rata.
Optional: Dua ramuan tambahan yang TIDAK disebut ialah kulit kayu manis dan cengkih. Komer boleh tambah sedikit dalam bentuk serbuk. 
Amaran 5: MSG tidak baik untuk kesihatan. Baca di sini jika ingin tahu keburukan MSG. 
  • Rule 6: MINYAK
Untuk mengoreng, boleh guna minyak kacang soya, jika hendak mengekalkan kadar lemak dalam masakan. Heheheh. Lantak le komer kot suka makan lemak. Mula-mula pakcik Saunders guna minyak jagung. Lepas tu minyak kacang soya. Sekarang di Amerika mereka guna minyak canola. Jangan tukar minyak masak ni dengan minyak masak kelapa sawit, walaupun komer akan kelihatan tak patriotik! 
Amaran 6: Minyak soya ni tinggi kandungan polyunsaturated fat. Jika komer concerned, guna minyak extra light olive oil atau refined olive oil. Rasanya lebih sedap tapi harganya amat mahal! 

  • Rule 7: KUALI
KFC guna pressure fryer. Komer boleh guna deep fryer, tak kira jenama apapun boleh. Pressure fryer for home telah ada di Malaysia. Tetapi harganya amat mahal RM2,000 ke atas. Yang dah cuba Phillip Air-fryer, boleh tak kongsi pengalaman? Yong sedang angan-angan nak beli. Tapi kalau Yong kena saman masa raya ni, Yong terpaksa melupakan angan-angan ini.
Amaran 7: Jika komer guna kuali yang terbuka, ayam goreng komer akan jadi ayam berempah sahaja. Kuali pressure fryer ini adalah rahsia kesedapan ayam goreng KCF!

  • Rule 8: SUHU DAN MASA
Golek-golekkan ayam yang telah diperap ke dalam tepung. Goreng selama 10 minit dengan suhu 180 darjah Celsius. Jangan lupa tutup deep fryer dengan rapat. Kalau tidak tahu bila nak masukkan ayam, tengok saja indicator pada deep fryer! Makanan perlu dihidang dalam tempoh 3 minit selepas dikeluarkan dari fryer. 
Amaran 8: Kalau komer masak pukul 5 petang, makan pukul 7.30 malam, dijamin tidak sedap
Kesedapan ayam goreng KFC bukan terletak hanya pada adunan tepungnya. Ia termasuk keseluruhan proses untuk menghasilkannya.

Selamat mencuba.
NOTA: Niat Yong adalah untuk mendidik pengguna. Oleh itu, kalau nak masak guna tepung, kena tahu apa ada dalam tepung dahulu. Barulah kita boleh membuat pilihan yang terbaik tentang apa yang kita nak masak/masak.

No comments:

Post a Comment