BAHAYA MAKAN IKAN SARDIN DALAM TIN!
WASPADA KETIKA MAKAN SARDIN DALAM TIN |
Umum mengetahui makanan dalam tin kurang berkhasiat dan mungkin membawa
keburukan kepada kesihatan andai terus dijadikan rutin hidangan dalam
kehidupan anda. Andai anda merupakan penggemar dan peminat tegar Ikan
Sardin dalam tin, anda wajib membaca artikel ini untuk menambah
pengetahuan anda mengenai makanan kegemaran anda itu.Artikel ini adalah
sekadar perkongsian. Yang baik jadikan teladan dan yang buruk jadikan
sempadan. Ia merupakan cerita pengalaman. Percaya atau tidak, ia
terpulang kepada akal dan fikiran serta taraf pemikiran anda.
Saya dilahirkan dari keluarga
miskin. Ibu bapa saya mengusahakan kebun getah. Waktu kecil, apabila ibu
atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah.
Sejak kecil memang saya suka makan sardin. Apatah lagi kalau masakan
sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walaupun saya suka makan sardin,
namun tidak berpeluang makan dengan kerap maklumlah bagi keluarga saya
ketika itu, ia dianggap mahal.
Harga ikan sardin dalam tin pada hari
ini dikira amat murah. Dalam lingkungan RM3 – RM4 sudah dapat satu tin
sardin bersaiz besar. Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung
segar di pasar, rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam
tin. Tidak perlu memproses buang perut dan membasuh dan membubuh garam
dan kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan
sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempoh yang singkat
sudah siap lauk ikan sardin. Tabiaat suka makan sardin saya berterusan
sesudah kahwin. Namun tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan
sardin.
Setelah saya berkenalan dan berguru
dengan arwah guru, barulah saya terpaksa berhenti terus dari makan ikan
sardin. Arwah guru saya bertegas memberikan arahan kepada saya “JANGAN
MAKAN IKAN SARDIN”. Satu ketika setelah lama tidak makan ikan sardin,
sewaktu saya makan tengahari bersama arwah guru, saya sangat terliur
untuk makan lauk ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin.
Selepas itu, arwah guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk
beberapa jam kerana sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan
sardin.
Lama kelamaan saya terpaksa belajar
untuk tidak makan lagi ikan sardin. Alhamdulillah dengan pengalaman yang
Allah berikan sepanjang bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa
kes orang yang suka makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat
jijik ikan sardin. Saya tidak akan memakan karipap ikan sardin dan
sandwich sardin yang dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.
Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu
saya suka makan ikan sardin dahulu, saya sangat suka makan bahagian
tulang ikan sardin kerana ia lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini
diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Kalau kita membuat
eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung
selama 3 hari 3 malam secara berterusan, Insya-Allah akan kita dapati
bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah
eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung
tersebut selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama,
tulang ikan kembung ini akan tetap keras.
Apa yang ingin saya persoalkan di sini
ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan
dari tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang
dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas
dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mengikut
arwah guru saya, bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia
apabila mereka memakan ikan sardin.
Apakah ancaman kepada manusia apabila
memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan
sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran
saya yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan
fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan
hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke
rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee
maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa
sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi
berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi
sentiasa tersedia.
Hamba Allah ini telah kehilangan
rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang
terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai
tumor seperti fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh
Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak
merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan
pemerhatian-pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam
tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen
(bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempohnya,
ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.
Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim
dan tumor.
Antara sampel kajian saya yang suka
dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba
sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan
tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang
mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan
sardin. Akibat dari tabiaat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya
ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini.
Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap
saya 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiat gemar makan ikan
sardin.
Namun saya bersyukur kepada Allah swt
kerana sebenarnya isu makan ikan sardin inilah yang antara menjadi punca
sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga
pelbagai amalan syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat
dibuang. Hamba Allah ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid
saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun
dahulunya jahil.
Sebagai latihan pengukuhan kepada para
pembaca budiman semua, cubalah buat sedikit kajian ke atas mana-mana
kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau
fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini.
Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin.
Dengan itu marilah pembaca sekalian memboikot makan ikan sardin semoga
insya-Allah dijauhkan Allah dari terkena sebarang penyakit berkaitan
tumor, fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.
No comments:
Post a Comment